PAPNA.ir ...

کاتال تلگرام

تثبیت و بهبود عملکرد آنزیم ها با فناوری نانو در صنعت کاغذ و غذا

محققان دانشگاه اصفهان با بهره‌گیری از نانوصفحات اکسید گرافن موفق به بهبود عملکرد کاتالیستی و پایداری آنزیم پرکاربرد زایلاناز شده‌اند.

به گزارش آژانس خبری چاپ و بسته بندی ایران، این آنزیم اصلاح‌شده‌ در مقیاس آزمایشگاهی می‌تواند در صنایع مختلفی مانند صنایع غذایی، کشاورزی، تولید کاغذ و غیره کاربرد داشته باشد.

آنزیم به کاتالیستی اطلاق می‌شود که سرعت فرایندهای زیستی را افزایش می‌دهد. مهندسی آنزیم در واقع اصلاح آنزیم‌ها است به نحوی که در عملکرد آن بهبود حاصل شود. یکی از خصوصیات آنزیم‌ها عمر کوتاه آنها است که می‌توان با اصلاح آن و یا به عبارتی با مهندسی آنزیم بر این عیب غلبه کرد.

آنزیم زایلاناز در فرایندهای صنعتی مختلفی مانند شفاف‌ سازی آب میوه، رنگ‌ زدایی خمیر کاغذ، بهبود خمیر نان، شیرین‌کننده‌ نوشابه و کمک به استخراج روغن از گیاهان کاربرد دارد.
عمر کوتاه، پایداری کم، بازیابی مجدد دشوار و فرایند خالص ‌سازی پر زحمت محصول از محدودیت‌های اصلی آنزیم‌ها هستند. ازاین‌رو هدف اصلی این پژوهش اصلاح آنزیم است، به ‌نحوی‌ که عمر آنزیم افزایش ‌یافته و بازیابی آن نیز آسان شود.
روش اصلاح آنزیم در این پژوهش بر پایه تثبیت آنزیم بر روی نانوحامل بوده است.
آنزیم تثبیت شده پایداری بالاتری نسبت به آنزیم آزاد و هزینه‌ سنتز پایین‌تری نسبت به دیگر روش های تثبیت آنزیمی دارد. همچنین استفاده از این آنزیم در صنایع مختلف، اثرات جانبی مضر و سمی نخواهد داشت.
این تحقیقات حاصل تلاش‌های اصغر طاهری کفرانی، امیر لندران اصفهانی، اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان، شیما محمدی و مریم رویوران دانشجویان کارشناسی ارشد این دانشگاه است.
نتایج این پژوهش در مجله‌ Chemical Engineering Journal (جلد ۲۸۸، سال ۲۰۱۶، صفحات ۴۱۴ تا ۴۲۲) به چاپ رسیده است.

اشتراک گذاری مطلب در شبکه های اجتماعی

نوشتن دیدگاه