PAPNA.ir ...

کاتال تلگرام

دغدغه‌های مالیاتی صادرکنندگان چاپ: گمرک کیلویی مالیات می‌بندد!

 

به گفته‌ بابک عابدین، نرخ‌گذاری وزنی صادرات چاپی و عدم قبول اظهارنامه‌های توافقی در چندساله گذشته، مشکلات مالیاتی جدی را برای صنعت چاپ به وجود آورده‌است.

به گزارش آژانس خبری چاپ و بسته بندی ایران، بابک عابدین (رییس هیات مدیره‌ اتحادیه‌ صادرکنندگان صنعت چاپ) در گفت‌وگو با ایلنا، در توضیح مشکلات مالیاتی که به زعم فعالان چاپ برای این صنعت مشکل‌آفرین شده است و اینکه آیا مشکلات مالیاتی مذکور در حوزه‌ی صادرات چاپ هم تاثیر‌گذار بوده یا خیر، گفت: وقتی مشکلات مالیاتی به‌وجود می‌آید کل سیستم اقتصادی و بنگاه‌های تولیدی و صادراتی فعال در آن درگیر می‌شود. اینجا دیگر فرقی نمی‌کند چه کارگاه تولیدی باشد یا صادرکننده.

وی با ذکر مثالی افزود: به عنوان مثال در حوزه صادرات چاپ در حال حاضر چندین بنگاه داریم که به کشورهای همسایه مثل عراق و افغانستان صادرات داشته‌اند اما الان در زمینه مالیات به مشکل برخورده‌اند. مسئله اینجاست که براساس عرف بین‌المللی و جهانی در زمان صادرات ارسال سفارشات طبق فاکتور و قرارداد تولید کالا صورت می‌گیرد و نرخ‌های مندرج در این فاکتورها باید برای روال دریافت مالیات هم درنظر گرفته شود، اما گمرک؛ تولیدات چاپی را به صورت کیلویی نرخ‌گذاری می‌کند و ارزش ریالی کالاها که در فاکتور ثبت شده را نگاه نمی‌کند.

رییس هیات مدیره‌ی اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ سپس با بیان مشکلاتی که نرخ‌گذاری وزنی سفارشاتی چاپی در گمرگ برای صدرکننده ایجاد می‌کند، اظهار داشت: نرخ‌گذاری وزنی به جای توجه به مبلغ ریالی فاکتورها باعث می‌شود مثلا وقتی 100 هزار جعبه دستمال کاغذی در یک فاکتور کارهای ارسال آن انجام می‌شود گمرک به صورت کیلویی آن را محاسبه کرده و مثلا می‌گوید 3 تن صادرات انجام شده است. مسئله اینجاست که این 3 تن نهایتا تفاوت ریالی قابل ملاحظه‌ای با آنچه که در فاکتور لحاظ شده، دارد و عملا مبلغ ناچیزی ارزشگذاری شده است. این ارزشگذاری ناچیز باعث می‌شود بعدتر به دلیل همخوانی درآمد، اظهارنامه و غیره صادرکننده جریمه شود. چراکه سازمان مالیاتی براساس فاکتورها می‌گوید شما 100 میلیون صادرات داشته‌اید اما آنچه که گمرک لحاظ کرده تنها 20 میلیون است. 80 میلیون باقیمانده به عنوان درآمد اضافی محسوب شده که صادرکننده آن را اعلام نکرده است و تا 200 درصد نیز جریمه شامل آن می‌شود.

این فعال در زمینه‌ صادرات چاپ ادامه داد: این یک مشکل حاد در زمینه‌ صادرات ما است که صنعت چاپ و فعالان این حوزه را درگیر کرده و عملا خیلی‌ها را به این نتیجه رسانده که از این کار خارج شوند. در همه‌جای دنیا دریافت ارزش افزوده در صادرات وجود ندارد و خریدارها نیز کاملا از این حق خود آگاهی دارند و چنین مبلغی را پرداخت نمی‌کنند بنابراین وقتی گمرک نه براساس قیمت فاکتور بلکه براساس وزن و کیلوگرم صادرات چاپی را لحاظ می‌کند؛ از نظر ارزش افزوده نیز به مشکل برمی‌خوریم.

عابدین همچنین با اشاره به اقدامات و پیگیری‌های صورت گرفته برای حل مسائل مالیاتی فعالان صنعت چاپ گفت: برای حل مشکلات مالیاتی صنعت چاپ و مخصوصا صادرات چاپ نیز مسائل خود را با اتاق بازرگانی در میان گذاشتیم و در حال پیگیری هستیم در هر صورت این مسئله یک مشکل همگانی است که اهالی چاپ با آن درگیر هستند و هر چه زودتر باید فکری برای آن شود.

وی از آمادگی اتحادیه‌ها و تشکل‌های مختلف صنعت چاپ برای همکاری در این زمینه خبر داد و گفت: این نهادها آمادگی دارند تا اگر همفکری یا تعاملی در زمینه یافتن راهکار نیاز هست از خود نشان دهند و این مشکل هر چه سریعتر حل شود. از دولت هم تقاضا داریم حالا که بعد از شرایط پسابرجام شرایط اقتصادی قرار است کم کم روبه جلو حرکت کند، به ما کمک کند تا این مسائل باعث نشود فرصت به وجود آمده را از دست بدهیم. در واقع اگر مشکلات این چنینی ادامه پیدا کند کمتر کسی رغبت به ماندن در عرصه صادرات چاپ دارد.

رییس هیات مدیره‌ اتحادیه‌ صادرکنندگان صنعت چاپ در توضیح بیشتر مشکلات مالیاتی که پیش روی صنعت چاپ قرار دارد، تصریح کرد: یک مسئله دیگر این است که طی سال‌های گذشته اصناف و تشکل‌ها با سازمان مالیات بر درآمد مشاغل توافقاتی امضا می‌کردند که تکمیل اظهارنامه براساس آنها اتفاق می‌افتاد. اما چند سال گذشته این اظهارنامه‌ها توسط سازمان مالیات بر مشاغل رد شده و برای مودی مالیات علی‌الرأس می‌بریدند که عملا باعث می‌شد براساس یک توافق ضمنی بین مأمور مالیاتی و مودی مبلغی اضافه بر توافق به عنوان مالیات پرداخت شود تا شخص درگیر رفت‌وآمد به کمیسیون و جریمه‌های احتمالی نشود.

وی افزود: به عنوان مثال براساس توافقنامه مندرج 3 میلیون مالیات برای یک مودی محاسبه شده اما به دلیل آنکه مالیات علی‌الرأس برای او در نظر گرفته‌اند 5 میلیون دیگر نیز پرداخت کرده است. با تمام این تفاسیر حالا سازمان مالیات بر ارزش افزوده که از طریق الکترونیک به سازمان مالیات بر درآمد مشاغل متصل شده پرونده‌ها را تنها براساس همان توافقات نظارت می‌کنند و این مبالغ اضافی پرداخت شده را بخشی از درآمد می‌دانند که در اظهارنامه لحاظ نشده‌اند و می‌گوید هم ارزش افزوده این 5 میلیون اضافه باید پرداخت شود و هم چون این 5 میلیون یعنی شخص 500 میلیون درآمد داشته و اعلام نکرده، جریمه تا 200 درصد برای او محاسبه می‌شود.

وی افزود: به عبارت دیگر نبود اصناف و مدارک در قبال این هزینه‌های اضافی که برای حل مسئله عدم قبول توافق اظهارنامه‌ها صورت گرفته مشکل دیگری برای چاپخانه‌ها بوجود آمده که باعث شده مثلا چاپخانه‌ای که کل دارایی و ماشین‌آلات آن 40 میلیون تومان می‌ارزد تا 160 میلیون تومان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کند. اینها همه مشکلاتی است که کسب و کار چاپ را با اختلال و رکود مواجه کرده و تولیدکننده و صادرکننده به فکر بستن چاپخانه‌های خود هستند از ابتدای همین سال جاری نیز بیش از 30 کارگاه چاپی تعطیل شده که احتمالا با رسیدگی مجدد آمار بالاتر هم می‌رود.

عابدین در پایان از برخی نامه‌نگاری‌های با نهادهای مرتبط با امور دارایی و مالیات خبر داد و گفت: برای حل این مشکل تعداد زیادی از چاپخانه‌ها، تشکل‌ها و اتحادیه‌ها نامه‌ای نوشتند که در مرحله اول به کمیسیون اقتصادی مجلس ارائه شده تا نهایتا در اختیار نماینده مجلس در وزارت اقتصاد و امور دارایی قرار بگیرد. قرار است این نامه به آقای ترقی‌نژاد تحویل داده شود و نسخه‌هایی از آن نیز برای اتاق اصناف و اتاق بازرگانی هم ارسال شود. احتمالا حتی دفتر ریاست جمهوری نیز از این نامه مطلع خواهد شد چراکه ما به حمایت جدی همه‌جانبه نیاز داریم.

چاپخانه‌داران و اعضای هیات مدیره اتحادیه چاپ مدت‌هاست گلایه‌هایی مبنی بر مشکلاتی که دریافت مالیات بر ارزش افزوده و دیگر عوارض سازمان مالیاتی برای چاپخانه‌ها ایجاد کرده را عنوان می‌کنند و آن را به شدت برای چاپخانه‌ها دست‌وپا گیر می‌دانند.

چندی پیش نیز در تازه‌ترین انتقادها نسبت به این مسئله 200 نفر از چاپخانه‌داران و اعضای اتحادیه چاپ به‌صورت خودجوش اقدام به تهیه نامه و طومار اعتراضی نسبت به این مشکل کردند. همچنین در هفتم اردیبهشت‌ماه فعالان صنعت چاپ در نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور درباره مسائل و مشکلاتی که مالیات بر ارزش افزوده و دیگر هزینه‌های تحمیلی مالیاتی برای این صنعت بوجود آورده؛ سخن گفتند و از او خواستند از تصمیم‌گیران مربوطه پیگیر این مشکلات شود.

اشتراک گذاری مطلب در شبکه های اجتماعی

نظر خود را بیان کنید