PAPNA.ir ...

کاتال تلگرام

تولید نانو مرکبهای جوهرافشان در کشور

پژوهشگران مؤسسه‌ی پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش موفق به ساخت نانومرکب‌های جوهر‌افشان با هزینه‌ی تولید پایین و قابل کاربرد در صنایع سرامیک و چاپ شدند.

 

پژوهشگران مؤسسه‌ی پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش موفق به ساخت نانومرکب‌های جوهر‌افشان با هزینه‌ی تولید پایین و قابل کاربرد در صنایع سرامیک و چاپ شدند.

 

به گزارش آژانس خبری چاپ و بسته بندی ایران، ورود فناوری چاپگرهای جوهرافشان در صنعت سرامیک قدمت کمی دارد. با این وجود، استفاده از این چاپگرهای دیجیتال، روند رو به رشدی را طی کرده و درحال پیشرفت و تکامل است. این چاپگرها بطور گسترده برای تزیین سطوح سرامیکی، کاشی‌ها و ظروف غذاخوری مورد استفاده قرار می‌گیرند. مهم‌ترین موضوع در چاپگرهای جوهر‌افشان تهیه‌ی مرکب مناسب است. در این تحقیق، پژوهشگران در پی ساخت مرکبی بر اساس نانو رنگدانه‌های کبالت آلومینا بوده‌اند.

 

دکتر آتشه سلیمانی، عضو هیأت علمی مؤسسه‌ی پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش و محقق طرح در این باره اظهار کرد: کاهش هزینه‌ی خرید نانومرکب سرامیکی جهت استفاده در چاپگرهای جوهر‌افشان یکی از فواید اصلی استفاده از روش پیشنهادی در این طرح است. از طرفی با توجه به پایه‌ی آب بودن مرکب مورد استفاده، آلودگی‌های محیطی نیز کاهش می‌یابد.

 

وی افزود: با تولید نانومرکب‌های سرامیکی جوهرافشان با این روش، خطر گرفتگی افشانه‌های چاپگرهای جوهر‌افشان کم شده و می‌توان این سیستم چاپ را جایگزین چاپ‌های سنتی در صنعت سرامیک کرد.

 

سلیمانی در خصوص نحوه ساخت و بررسی عملکرد این نانومرکب اظهار کرد: در این راستا، ابتدا نانو رنگدانه‌های سرامیکی تهیه شده برای ساخت نانو‌مرکب‌های سرامیکی، با استفاده از پراکنش کننده‌های مختلف فرمول‌بندی شدند. در این مرحله مناسب‌ترین پراکنش کننده جهت پایداری مرکب انتخاب شد. در ادامه، جهت بهبود خصوصیات فیزیکی مرکب‌های تهیه شده، نانو رنگدانه‌های کبالت آلومینا، به روش هم‌رسوبی و در حضور عامل‌های فعال سطح، ستیل تری متیل آمونیوم برومید (CTAB)، پلی وینیل پیرولیدون (PVP) و ترکیبی از PVP به همراه CTAB، تولید شد.

 

وی ادامه داد: تأثیر حضور عامل‌های فعال سطح بر خواص نهایی این نانو رنگدانه‌ها مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت با استفاده از مناسب‌ترین پراکنش کننده و بهترین رنگدانه‌ی تهیه شده، نانو مرکب سرامیکی کبالت آلومینا، تهیه و با استفاده از چاپگر جوهرافشان، در لایه‌های مختلف روی سطوح سرامیکی چاپ شد.

 

بر اساس نتایج گزارش شده، استفاده از رنگدانه‌ی ساخته شده در حضور عامل‌های فعال سطحی CTAB به همراه PVP، مناسب‌ترین نوع رنگدانه جهت تهیه‌ی مرکب سرامیکی است.

 

نتایج این تحقیقات که توسط دکتر آتشه سلیمانی، دکتر مهدی قهاری از اعضای هیأت علمی مؤسسه‌ی پژوهشی علوم و فناوری رنگ، دکتر فرهود نجفی عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان و مهندس مسعود پیمان‌نیا کارشناس ارشد مهندسی رنگ از مؤسسه‌ی پژوهشی علوم و فناوری رنگ انجام شده است، در Journal of the European Ceramic society به چاپ رسیده است.

اشتراک گذاری مطلب در شبکه های اجتماعی

نوشتن دیدگاه