PAPNA.ir ...

کاتال تلگرام

تهران میزبان کنفرانس «تاریخ چاپ و نشر خاورمیانه»

محسن جعفری‌مذهب، عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به تاریخچه کنفرانس بين‌المللي تاريخ چاپ و نشر خاورميانه گفت: با پیگیری‌های انجام شده، پیشنهاد داده‌ایم ششمین کنفرانس بین‌المللی تاریخ چاپ و نشر خاورمیانه در تهران برگزار شود اما برای عملی شدن این پیشنهاد نیاز به تلاش و حمایت مسوولان است.

محسن جعفری‌مذهب، عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به تاریخچه کنفرانس بين‌المللي تاريخ چاپ و نشر خاورميانه گفت: با پیگیری‌های انجام شده، پیشنهاد داده‌ایم ششمین کنفرانس بین‌المللی تاریخ چاپ و نشر خاورمیانه در تهران برگزار شود اما برای عملی شدن این پیشنهاد نیاز به تلاش و حمایت مسوولان است.


به گزارش آژانس خبری چاپ و بسته بندی ایران عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران به ایبنا اظهار کرد: نخستين چاپخانه‌هاي خاورميانه در استانبول تركيه و ميان اقليت‌هاي غير مسلمان سرزمين‌هاي عثماني (يوناني‌ها، ارمني‌ها، يهودي‌ها و...) ايجاد و به چاپ كتاب‌هاي شرقي (عربي، فارسي و تركي) منجر شد که پس از استانبول نام قاهره، دمشق، بغداد، بیروت و تهران آمده است.


جعفری‌مذهب افزود: اهميت بررسي چاپ و نشر در خاورميانه، باعث برگزاري نخستين كنفرانس بين‌المللي «تاریخچه چاپ و نشر در زبان‌ها و کشورهای خاورمیانه» در سال 2002 در موزه «گوتنبرگ» شهر «ماینز» آلمان شد. دومين كنفرانس در سال 2005 در کتابخانه ملی فرانسه در پاریس، سومين كنفرانس در سال 2008 در دانشگاه «لایپزیگ» آلمان و چهارمين كنفرانس در سال 2011 در کتابخانه اسکندریه مصر برگزار شد. عجیب است که نخستین کنفرانس تاریخ چاپ در خارج از اروپا، نه در استانبول و حتی قاهره بلکه در اسکندریه برگزار شد که اروپاییان آن را بخشی از میراث اروپایی خود می‌دانند.


جعفری‌مذهب با اشاره به مهم‌ترين محورهاي اين كنفرانس‌ گفت: هشت محور این کنفرانس شامل «تاریخچه چاپ به زبان‌های خاورمیانه در خاورميانه و شرق آسیا»، «تاریخچه چاپ به زبان‌های خاورمیانه در اروپا»، «تاریخچه چاپ به زبان‌های خاورمیانه در آفریقا»، «تاریخچه چاپ به زبان‌های خاورمیانه در آمریکای جنوبی و شمالی»، «نقش چاپ در تداوم فرهنگی»، «تاریخچه تکنیک های چاپ و فرم»، «میراث موزه چاپ» و «انتشارات اقلیت‌ها و جوامع خارجی» است.


این عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی درباره دلیل انتخاب نشدن ایران برای پنجمین دوره کنفرانس گفت: در جريان برگزاري چهارمين كنفرانس در اسكندريه كه با انقلاب مردم مصر همزمان بود، از سوی پروفسور «اولريش مارزلف» و پروفسور «جفري راپر» پيشنهاد شد كه با توجه به دويستمين سال انتشار نخستين كتاب فارسي در ايران، «پنجمين كنفرانس بين المللي تاريخ چاپ در خاورميانه» در تهران برگزار شود اما با توجه به وضعیت انقلابی در مصر که اصل برگزاری کنفرانس نیز مبهم بود، وجود مشكلات روابط ايران و مصر، بي‌توجهي برخی مسوولان فرهنگي به اهميت دادن دويستمين سال انتشار نخستين كتاب فارسي در ايران و برخي تغييرات مديريتي در نهادهاي مسوول، این مساله به فراموشي سپرده شد. با پیگیری نکردن نهادی فرهنگی در ایران، پنجمین کنفرانس نیز در اسکندریه در آورریل 2014/ فروردین 1393 برگزار خواهد شد.


وی درباره طرح مجدد میزبانی تهران تاکید کرد: به تنهایی قادر به انجام کاری نبودم. اکنون دکتر احمد منصور درخواست کرد تا پیشنهاد میزبانی ششمین کنفرانس را به وی برسانم تا در کنفرانس آینده طرح و تصویب شود. گمانم بر آن بوده که تا کنفرانسی ملی برای تاریخ چاپ در کشور اجرا نشود، صحبت از کنفرانس بین‌المللی نا‌بجا خواهد بود. به‌نظر می‌رسد فرصت دوباره‌اي به‌دست آمده كه اين پيشنهاد مجددا طرح و پيگيري شود.



عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در پایان سخنانش افزود: ابتدا باید نهادی مسوولیت این کار را بپذیرد و پس از تدارک و تضمین کنفرانس ملی تاریخ چاپ، درخواست میزبانی به کنفرانس اسکندریه اعلام شود تا در هیات علمی و مصوبات کنفرانس مطرح کنند. می‌توان گفت در صورت بی‌توجهی و پیگیری از سوی مسوولان ایرانی، نه تنها شهرهایی چون بیروت و بغداد، حتی ایروان، تفلیس و سایر شهرها میزبان دور آینده این کنفرانس‌اند!

اشتراک گذاری مطلب در شبکه های اجتماعی

نوشتن دیدگاه